Spaanse gezondheidszorg scoort hoog op wereldlijst.

MADRID – De Spaanse gezondheidsdienst staat op de achtste plaats van de wereldranglijst wat betreft gezondheidszorg. Bij het rapport van The Lancet is onderzoek gedaan naar de gezondheidszorg in 195 landen waarbij gekeken is naar het aantal sterfgevallen welke vermeden hadden kunnen worden als er correcte medische zorg was geweest en de wijze waarop inwoners van die landen gebruik kunnen maken van de gezondheidsdiensten.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de gezondheidszorg in Spanje niet gratis voor iedereen. Alle mensen die werken betalen een deel van hun salaris aan de sociale diensten waaronder ook de gezondheidszorg. Ook als men werkloos is en een uitkering ontvangt heeft men recht op de diensten van de gezondheidszorg, mede omdat een klein deel van de WW uitkering naar de staat gaat voor de diensten van ziekenhuizen etc. Dat geldt dan niet alleen voor degene die betaald maar ook voor de familie.

Private zorgverzekering

Meer dan 90% van de bevolking is gedekt door het nationale systeem dat onder de controle staat van de overheid. Privé of particuliere verzekeringen zijn in Spanje gemakkelijk te krijgen, zolang men het geld heeft om de polis te betalen. Inmiddels zijn er meer dan 11 miljoen Spanjaarden die een particuliere zorgverzekering hebben afgesloten en zijn de tarieven steeds aantrekkelijker aan het worden. Daarnaast kiezen ook steeds meer personen voor een particuliere verzekering omdat vanwege de bezuinigingen de nationale gezondheidszorg iets minder goed is geworden en ook in Spanje steeds meer wachtrijen komen.

Lees ook: Gezondheidszorg in Spanje als je daar gaat wonen en/of werken

Lijst

Desalniettemin staat Spanje toch in de top tien op de achtste plaats waarbij er gekeken is naar 195 landen. Andorra staat met 95 (van de 100) punten op de eerste plaats gevolgd door IJsland met 94 punten, Zwitserland met 92 punten en daarna 90 punten voor Zweden, Noorwegen, Australië, Finland en Spanje. Overigens staat Nederland net achter Spanje op de negende plaats met tevens 90 punten en België op de zestiende plaats met 88 punten.

Spanje heeft dus net als Nederland beter gescoord dan Italië (89), Frankrijk (88), Griekenland (87), Duitsland (86), Groot Brittannië (85) en Portugal (85). België zit er met 88 punten een beetje tussenin maar hoort toch bij de bovenste twintig op de lijst van 195 landen. Helemaal onderaan de lijst op plaats 195 staat de Centrale Afrikaanse Republiek (29) gevolgd door plaats 194 voor Afganisatn (32) en plaats 193 voor Somalië (34).

Naar website…

Spanje Vandaag